• Takip Edin:
img
  • 14 Haziran 2022 / 23:36

Alev Sertleştirme Nedir? Ne İşe Yarar?

Sertleştirme işlemi, çeliğin çekme direncini ve sertliğini artırmak, dayanımını yükseltmek için yapılan ısıtma ve soğutma işlemleridir. Sertleştirme uygulanacak malzeme, uygun bir sıcaklığa kadar ısıtma işlemi, ardından soğutma işlemine tabi tutulur. Bu işlemin ardından malzeme sertleştirilmiş olur. Alevle sertleştirme işlemi en çok tercih edilen yüzey sertleştirme yöntemlerinden biridir. Metal malzemeler yüksek derecelerde alevlerle ısıtılır. Ardından söndürülerek sertleştirme işlemi gerçekleştirilir. Alevle sertleşmenin sonucunda sert bir yüzey elde edilmiş olur.
Alevle Sertleştirme Nasıl Yapılır?
Alevle sertleştirme işlemi alaşımlı çelikler, orta karbonlu çelikler, yumuşak çelikler ve dökme demirden yapılmış parçalarda uygulanır. Alevle sertleştirme yönteminde doğrudan ısıdan faydalanılarak sertleştirme işlemi gerçekleştirilir. Alevle sertleştirme işlemleri parçaların tüm yüzeylerine yapılabilir. Alevle sertleştirmede kullanılan alevin ısısı, ısınma zamanı, ısınma hızı ve alevin söndürülme ısısı malzemenin çeşidine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Alevle sertleştirmede asetilen ve oksijen kullanılır. Alev püskürtücünün uçları, sertleştirilecek malzemeye uyacak şekilde ayarlanır. Sertleştirilecek yüzey, oksijenle yakılan bir gazın alevi ile su verme sıcaklığına kadar ısıtılır. Yüzeyi gerekli ısıya ulaşan parçaya aniden su verilir. Bu işlem genellikle malzemeye su püskürterek yapılır. Isıtılmanın hemen ardından soğutma işlemi gerçekleşir. Alevle sertleştirme işlemi malzemeye bağlı olarak yaklaşık 55-60 HRC yüzey sertliğine erişir. Alevle sertleştirme sırasında malzemenin kimyasal bileşiminde bir değişiklik oluşmaz. Malzemenin sertleştirilmek istenilen bölgesi uygun sıcaklığa kadar ısıtılıp, östenitleştirme işleminden sonra su verilerek sertleştirilir. Bu sebeple, alev sertleştirme işlemi sertleşme için uygun ve genel olarak 0,3 ile 0,6 oranı arasında karbon içerek çeliklerde yapılabilir.
Alevle Sertleştirmenin Avantajları
Alevle sertleştirme yöntemiyle yüksek sertlikte yüzeyler elde edilir. Malzemede meydana gelen bozulma düşük seviyede kalır. Nitrürleme ve karbonlama gibi diğer yüzey sertleştirme işlemlerine oranla daha kısa sürede gerçekleştirilir. Alevle sertleştirme işleminin maliyeti daha düşüktür. Çevreye ve şartlara göre ayarlanabilir. Sertleştirilmek istenen bölgeye uygulanabilir. Fırınlara sığmayacak kadar büyük malzemelerin yüzeyleri alev sertleştirme yöntemiyle sertleştirilebilir. Alevle sertleştirme yönteminin ardından malzemenin kimyasal bileşiminde değişiklik meydana gelmez. http://www.aht.com.tr/